La teva vida continua després de la feina i ja que pots, tria poder viure-la millor. És a les teves mans.
La Tècnica Alexander va nèixer per la necessitat d'un actor australià que es quedava afònic quan actuava i va adonar-se que la causa del problema era ell mateix, la manera com interferia amb el seu cos en emetre la veu. Posteriorment, la Tècnica Alexander ha gaudit d'un gran reconeixement en les activitats artístiques on el cos és el vehicle d'expressió, com la dansa, la música o el teatre.
Malgrat que la nostra feina no passi en un escenari no hem d'oblidar que el nostre cos a la feina és tant important com el d'un actor, que no es pot quedar afònic mentres actua.
A l'oficina, assegut davant de l'ordinador, revisant documentació, reunit amb companys o clients o exposant punts de vista tenim l'oportunitat d'estar millor.
És possible canviar:
-
mal de cap i de cervicals
-
pressió ocular excessiva
-
espatlles carregades
-
molèsties a l'esquena, dolor lumbar
-
tensió als braços i rigidesa de mans
-
tensió vocal excessiva, afonia
-
inseguretat de parlar en públic
-
bloquejos mentals
-
mala gestió dels conflictes
-
fatiga
-
estrés
-
lesions
per:
-
eliminació de molèsties físiques (cervicals, mal de cap, molèsties als braços i mans, vista més descansada)
-
veu sense tensió excessiva, projectada i clara
-
sensació de vitalitat
-
habilitat per respondre de manera més efectiva i calmada a situacions d'estrés, de gestió de conflictes en l'entorn laboral
-
pensament més clar, sense interferències ni distraccions
-
més energia
-
menys cansament
Cal anar més enllà dels clàssics consells de prevenció de riscos laborals que parteixen d'una idea estrictament mecanicista. En aquesta línia, l'any 2011 Foment del Treball va editar un treball sobre les aplicacions de la Tècnica Alexander a l'empresa i els beneficis que té en la prevenció de trastorns musculoesquelètics.
No es tracta només de tenir cadira ergonòmica sinó de saber com seure-hi, com mantenir-t'hi vital i amunt en comptes de col·lapsat sobre tu mateix. No es tracta tampoc de no fer moviments repetitius sinó de saber-los fer, quan sigui necessari, amb llibertat de cos, sense bloquejos ni tensions.
Perquè no has d'oblidar que la feina no ha de ser el lloc on aboques tot el teu potencial físic i que t'esgota. La teva vida continua després de la feina i ja que pots, tria poder viure-la millor. És a les teves mans.
Per saber-ne més: Técnica Alexander: Formación para la autogestión del trabajador en la prevención de trastornos musculoesqueléticos. Mireia Mora, 2011