El patró de l’ensurt

Alexander va comprovar d'una manera empírica que els hàbits, a través dels quals fem les coses a la vida, es caracteritzen per un conjunt de tensions excessives que afecten a la nostra organització neuromuscular i actuen de manera inconscient i automàtica.


És precisament aquesta organització neuromuscular associada a l'hàbit la que interfereix amb els mecanismes naturals que l'evolució ha dotat a l'home per desenvolupar-se i viure.


En relació a aquest patró de resposta habitual es molt útil analitzar el que s'anomena "patró de la por". El patró de la por ha estat estudiat amb fotografia d'alta velocitat i s'ha comprovat que és molt regular.


El patró de la por o de l'ensurt és la resposta que fa l'organisme en front d'un soroll fort i sobtat. S'ha comprovat que té una seqüència que comença per tancar els ulls, després el cap va avall i endarrere, les espatlles s'aixequen, els braços es tensen, els muscles abdominals s'escurcen i es flexionen els genolls. Aquesta resposta a la por es molt breu i ràpida i molt difícil de controlar. És interessant aquest reflex ja que serveix de model d'altres patrons de resposta més lents. Podríem dir que cada vegada que responem de manera automàtica i habitual als estímuls, la resposta es caracteritza per un conjunt de tensions similars i en diferent grau a la que es produeix amb la resposta a l'ensurt. Però com que aquesta resposta és més lenta, la TA ens donarà eines per canviar aquest patró i poder restablir el funcionament dels mecanismes naturals.


Podem dir que el patró de la por es una caricatura dels patrons de tensió habituals a través dels cuals responem als estimuls de la vida.

Víctor Pedrol ☎ 656 697 310┋ victor@gorramusca.cat 

Míriam Gómez ☎ 679 308 156 ┋ miriam@alexanderbcn.cat 

Jordi Pla ☎ 647 915 597 ┋ jpla@xifro.com